• Language
  • NL

Onderzoeksprojecten

Binnen NijCa²re lopen tegelijkertijd veel verschillende onderzoeksprojecten. Hieronder staan twee voorbeelden van lopende onderzoeksprojecten.

Intensieve Trauma Behandeling (ITB) bij adolescenten en volwassenen met een post-traumatische stress-stoornis (PTSS).
Mensen die lijden aan PTSS hebben onder andere last van herbelevingen: ongewild denken zij voortdurend terug aan het trauma. Gelukkig bestaan er goede behandelingen voor PTSS, waaronder exposuretherapie. In exposuretherapie stellen mensen zich bloot aan hetgeen zij het meest vrezen: de herinneringen aan het trauma.  Hierdoor nemen de angst en uiteindelijk de PTSS klachten af.  Gewoonlijk bestaat een PTSS behandeling uit één wekelijkse sessie en duurt een totale behandeling ongeveer drie maanden. In de ITB onderzoeken wij of PTSS ook effectief behandeld kan worden door mensen alle behandelsessies in één of twee weken aan te bieden. Mensen die eerder een onsuccesvolle behandeling hebben gehad of die moeilijk werk of school kunnen missen, kunnen zo mogelijk succesvol behandeld worden.

Cognitive Bias Modification (CBM)
CBM is een nieuwe manier van behandelen. Anders dan bij de meeste behandelingen waarbij een patient met een therapeut praat, zit de patient nu achter een computer en volgt via de computer een trainingsprogramma. Het idee achter CBM is dat sommige automatische, vaak onbewuste gedachtepatronen angstklachten veroorzaken en instandhouden. Met de computertraining wordt geprobeerd om deze automatische gedachtepatronen te beïnvloeden. Binnen NijCa²re wordt in de zogenaamde CHiP studie onderzocht of het lukt om bij mensen met een posttraumatische stressstoornis automatische aandachtsprocessen te trainen. 

 

 

CHiP studie

Ja, ik wil meedoen aan onderzoek!

Heeft u angstklachten en wilt u meedoen aan een van de lopende onderzoeksprojecten binnen NijCa²re? Vult u dan het contactformulier op deze site in. Wij nemen graag contact met u op om te bekijken of er een passend project is.