• Language
  • NL

Cijfers

Angststoornissen zijn de meest voorkomende psychische stoornissen in de westerse wereld. Er wordt geschat dat ongeveer 20% van de bevolking gedurende zijn of haar leven last krijgt van een angststoornis. De meeste angststoornissen ontstaan tussen de kindertijd en jonge volwassenheid, en vrouwen hebben vaker last van een angststoornis dan mannen.

Sociale fobie (angst voor afwijzing of vernedering in sociale situaties) en specifieke fobie (bijvoorbeeld spinnenangst, vliegangst of claustrofobie) zijn de meest voorkomende angststoornissen, respectievelijk 9,2% en 7,9% van de mensen heeft ooit last gehad van één van deze stoornissen. Ook een gegeneraliseerde angststoornis ("piekerstoornis") en een paniekstoornis komen vaak voor (Bron: Nemesis-2 Trimbos Instituut).

Hoewel angststoornissen dus veel voorkomen, wordt gemiddeld 50% van de patiënten niet goed behandeld (Wang et al., 2005). Dit verlengt onnodig de duur van de klachten en gaat met veel stress en kosten gepaard. In 2004 hebben Australische onderzoekers becijferd dat wanneer alle patiënten met een angststoornis de juiste behandeling zouden krijgen, deze behandelingen de ziektelast met 40% verminderen en de totale kosten van deze behandelingen gemiddeld 40% lager zouden zijn dan momenteel het geval is (Andrews et al., 2004). 

 

NEMESIS-2

NEMESIS-2 De psychische gezondheid van de Nederlandse bevolking, door Ron de Graaf, Margreet ten Have en Saskia van Dorsselaer, Trimbos-instituut, 2010.